Webinar: Begeleiden van ouders in opvoeding

Aanvangsdatum: 12 november 2024
Locatie: Logavak Online
Cursusduur: 3 uur
Niveau: MBO/HBO denkniveau
Docenten: Meta Kuipers
Deelnameprijs: 125,00
Inschrijven
Contact over deze cursus
Je kan meer met ouders! Meta Kuipers

Iedereen die met ouders werkt, intensief of zijdelings herkent de vraag: Hoe geef ik ouders advies over de aanpak van hun kind waar ze echt wat mee gaan doen? Advies dat aansluit bij hun vraag en mogelijkheden én bij hun kind? Dit webinar geeft je hiervoor hele praktische handvatten.

Zo’n advies geven lukt door niet het kind maar de ouder centraal te stellen. Ook al zie jij als professional, vanuit jouw afstand helder wat het kind nodig heeft: de uitdaging is om dat los te laten. De eerste stap is de ouder echt te willen begrijpen: wat maakt dat het niet lukt aan te sluiten bij het kind? In de regel is het niet onwetendheid over opvoeden en opgroeien, maar iets in de ouder zelf wat zijn of haar zicht op het kind in de weg zit. Vanuit deze oudergerichte basishouding bouw je samen aan een praktisch, gelijkwaardig en plezierig advies.

In dit webinar wordt oudergericht samenwerken heel concreet gemaakt. Het eerste uur worden de uitgangspunten en de belangrijkste ingrediënten van oudergericht samenwerken geïntroduceerd en geïllustreerd door een casus uit de praktijk. In het tweede uur oefenen de deelnemers met een van de centrale instrumenten die ouders helpt hun kind weer te begrijpen, de sleutel in pedagogisch advies.

Programma

9:30Ontvangst in virtuele wachtkamer
9:55Intro door host van Logavak
10:00Opening Meta Kuipers
Korte toelichting met belangrijkste huishoudelijke mededelingen over Zoom.
 DEEL 1
10:05Oudergericht samenwerken
De uitgangspunten en de belangrijkste ingrediënten van oudergericht samenwerken worden geïntroduceerd en geïllustreerd door een casus uit de praktijk.
11:00Pauze
 DEEL 2
11:15Help de ouder het kind te begrijpen
De deelnemers oefenen met een van de centrale instrumenten die ouders helpt hun kind weer te begrijpen, de sleutel in pedagogisch advies.
12:00Vervolg oefening
Ouder helpen een beeld van kind te maken en zich te verplaatsen in het kind.
12:35Terugkoppelen: wat werkt!
Tips en toelichting op maat
13:00Afsluiting

Doelgroep

Dit webinar is voor iedereen die vanuit zijn of haar beroep met ouders te maken heeft: wijkteams, jeugdzorgwerkers, opvoedbegeleiders, pleegzorgwerkers, pedagogen, maar ook pedagogisch medewerkers in de kinderopvang, consultatiebureau en onderwijs.

Literatuur

De basis onder dit webinar is de methodiek Oudergericht Pedagogisch Advies, van Sonja Ehlers en Meta Kuipers waarvan dit voorjaar de 5e druk al verschenen is en die zijn succes in de praktijk ruim bewezen heeft. Het boek is te bestellen op www.swpbook.com.
Het boek is niet inbegrepen bij deelname aan het webinar.

Accreditatie

Accreditatie voor het webinar is aangevraagd bij:

  • SKJ

Klantervaringen

Fijn om een methodiek aangereikt te krijgen om sommige casussen net weer even anders aan te pakken.
Weer eens stilstaan bij de situatie van de ouders.
Aanpak voor de ouders; proces voorafgaand aan de vraag: "wat heeft het kind nodig"

Voorwaarden

Op dit aanbod zijn de algemene voorwaarden van Logavak Opleidingsgroep BV van toepassing.

Aanbod

Aanvang Locatie
12-11-2024 Logavak Online Inschrijven Meer informatie